"Vill man maxa chansen att få ett relevant jobb, så sök!"
Cecilia Lewis ville byta bana i livet men samtidigt hitta något som var minst lika utmanande som hennes forskarkarriär inom genetik. Hennes intresse för hållbarhet och kulturarv gjorde att hon fastnade för Mittuniversitetet utbildning.
Namn: Cecilia Lewis
Utbildning: Masterprogram i hållbar informationsförsörjning
(Nu ersatt av nya utbildningen Magisterprogram i arkiv- och informationsvetenskap)
Yrke: Arkivarie/IT-arkivarie
Berätta om din väg till Mittuniversitetet och om din utbildning
Jag jobbade som disputerad forskare inom genetik och kände att jag var färdig med det och ville söka mig till något som skulle kunna vara minst lika utmanande. Jag kollade runt vilka utbildningar som fanns och eftersom jag är mycket intresserad av hållbarhet och kulturarv fastnade jag för Mittuniversitetet utbildning, Masterprogram i hållbar informationsförsörjning. Det verkade som att den här utbildningen hade både en god förankring i klassisk arkivteori och en mycket relevant koppling till dagens digitala kontext med alla tillhörande utmaningar och hur man i rollen som arkivarie kan hantera olika utmaningar.
Vad var det bästa med utbildningen och studietiden?
Det bästa var att man fick en så bra "verktygslåda" för att hantera till exempel verksamhetsutveckling med koppling till design av informationssystem och systemförvaltning. Vi studenter fick också en mycket bra utbildning i processkartläggning. Det har varit väldigt värdefullt i mitt nuvarande arbete, där jag bland annat jobbar med processbeskrivningar för myndighetens informationshantering. En annan sak som var så bra med utbildningen var att man fick så mycket tid till diskussion med lärarna.
Vad arbetar du med idag?
Idag arbetar jag som IT-arkivarie vid en statlig myndighet. Där arbetar jag med allt från att sortera in pappershandlingar till att delta i projekt för t.ex. utvecklingen av digitala signaturer och ett e-arkiv. Här har jag haft väldigt mycket nytta av att ha fått en så god förståelse för hur man kan bedriva systemutveckling och förvaltning på ett hållbart sätt så att både informationen som ska "bo" i systemet och människorna som ska använda systemet mår så bra som möjligt. En annan rolig uppgift jag har är att undervisa "handläggarna" vid myndigheten om informationshantering, där uppstår alltid en intressant och givande dialog.
Varför valde du att arbeta med detta?
Jag sökte till en tjänst som erbjöd möjligheten att få vara delaktigt i utvecklingen av ett e-arkiv tillsammans med trevliga kollegor. Jag fick tjänsten och nu jobbar jag bland annat i förvaltningen av e-arkivet tillsammans med dessa trevliga kollegor!
Vad är det viktigaste du tog med dig från studierna in i arbetslivet?
En trygg och stabil grund i hur man omsätter teori i praktik och att om man arbetar hållbart så undviker man många problem, som ofta tar tid och kostar pengar att reda ut.
Vad vill du skicka med till andra som är intresserad av arkiv- och informationsvetenskap vid Mittuniversitetet?
Vill man maxa chansen att få ett relevant jobb, så sök!
Information skapas överallt i många olika typer av organisationer, en del av den informationen är allmänna handlingar. Hur man i Sverige hanterar allmänna handlingar är en hörnsten i svensk förvaltning som tillgodoser rätten att ta del allmän handling, den s.k. offentlighetsprincipen och kap 2 Allmänna handlingars offentlighet, i Tryckfrihetsförordningen - som också är ett världskulturarv! Allmänna handlingar är ju också en del av Sveriges kulturarv. Så vill man jobba både med att försvara demokratin och framtidens kulturarv - utbilda dig till arkivarie!
Masterprogram i hållbar informationsförsörjning inriktning arkiv- och informationsvetenskap som Cecilia Lewis läste har ersatts av det nya magisterprogrammet i arkiv- och informationsvetenskap.