Masterprogram i Sociologi: Risk, resiliens, arbetsliv, 120 hp
Detta tvååriga masterprogram erbjuder en unik profil där arbetslivs- och organisationssociologi kombineras med risksociologi. Programmets huvudfokus ligger på att analysera frågor relaterade till risk, resiliens och arbetsliv på internationell, nationell och lokal nivå genom sociologiska teorier. Programmet ger dig fördjupade teoretiska och metodologiska verktyg som är relevanta för ett arbetsliv både inom och utanför akademin.
Om programmet
Programmet utvecklar ditt kritiska tänkande och din förmåga att analysera frågor relaterade till risk, resiliens och arbetsliv genom olika sociologiska perspektiv. Programmet ger en inblick i olika verksamheter i arbetslivet, såväl som i forskning. Genom exempel och praktiknära kunskap får du möjligheter att kritiskt och systematiskt integrera teoretiska kunskaper och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer. Programmet innehåller gedigen metodundervisning som gör dig förberedd för både mer kvalificerat utredningsarbete och självständigt forskningsarbete.
Med fokus på risk, resiliens och arbetsliv kombinerar programmet tre starka sociologiska forskningsområden och leder till spetskunskap inom dessa. Programmet ger fördjupade kunskaper inom exempelvis utrednings- och analysarbete, framtagande av policydokument och utvärderingar såväl som arbete med sociologiska teorier och vetenskapliga texter. Ett jämställdhets- och hållbarhetsperspektiv är integrerat genomgående i programmet. Programmet kombinerar djupa ämneskunskaper med bredare perspektiv och kopplingar till arbetsliv och samhället i stort. Det du lär dig kommer vara applicerbart inom olika verksamhetsområden i arbetslivet, samtidigt som programmet också är forskningsförberedande.
Undervisningens upplägg
Programmet är en campusförlagd utbildning vid Mittuniversitetet campus Östersund. Programmet består av heltidsstudier över två år (120 hp) med möjlighet till förkortad utbildningstid genom magisterexamen (60 hp). Programmet innehåller en valbar praktikperiod under termin 3. Det finns även stora möjligheter för utbytesstudier under programmets gång.
Behörighet
Avlagd kandidatexamen om minst 180 hp i samhälls- eller beteendevetenskap varav minst 60 hp i sociologi. Inom de ovanstående eller därutöver krävs ett självständigt arbete/uppsats inom samhälls- eller beteendevetenskap på kandidatnivå motsvarande 15 hp. Engelska kurs 6 från svenskt gymnasium eller motsvarande.
Urval
Urvalet grundas på antalet avklarade högskolepoäng som avklarats senast sista anmälningsdag, minst 30 och max 285 högskolepoäng
Examen efter genomförda studier
Masterexamen
Masterexamen
Masterexamen med huvudområdet sociologi, vilken översätts till Degree of Master of Science (120 credits) with a major in Sociology.
Efter utbildningen
Utbildningen ger möjlighet till ett brett arbetsliv inom allt från krishantering inom personalarbete, till utredning och utvecklingsarbete inom både internationella, offentliga och privata verksamheter. Dina studier fokuserar också på forskningsdesign, vilket är mycket meriterande för dig som är intresserad av doktorandstudier.
Arbetslivskontakt
Programmet innehåller möjlighet till en praktikperiod och de flesta av programmets kurser innehåller gästföreläsningar med praktiker som arbetar med frågor relaterade till programmets specialområden, såväl som akademiska forskare.
Se en film om programmet
Kontakt
