Intervju Fatih
I en tid av globala kriser växer behovet av expertis inom risk och resiliens. Fatih Tuncer, alumn och nu säkerhetssamordnare på Östersunds kommun, berättar om sitt arbete och hur Mittuniversitetets nya masterprogram kan möta framtidens utmaningar.
Hur trivdes du på Mittuniversitetet?
- Min tid på Mittuniversitetet var väldigt positiv. Undervisningen höll hög kvalitet med kunniga och engagerade lärare, vilket gjorde studierna både intressanta och utvecklande. Lokalerna var moderna och bekväma, och det fanns en trevlig atmosfär på hela skolan. Jag trivdes verkligen under min tid där.
Vad jobbar du med idag?
- Jag är säkerhetssamordnare för Östersund Kommuns samtliga grundskolor och förskolor, vilket inkluderar att främja trygghet och studiero samt förebygga och hantera hot- och våldshändelser. Mitt arbete omfattar även frågor inom ramen för krisberedskap och civilt försvar.
Det nya masterprogrammet i sociologi har ett större fokus på organisation än vad tex Risk- och krishanteringsprogrammet har, tror du att du skulle ha nytta av det i ditt arbetsliv? och i så fall varför?
- Det är jag övertygad om att jag skulle ha. De senaste fem åren har världsläget förändrats dramatiskt med krig i vår omvärld, Sveriges NATO-medlemskap, Covid, värmeböljor, skyfall och kraftiga vinterstormar. Alla dessa kriser påverkar både civilsamhället och organisationerna. Många organisationer ser nu över sina rutiner för att kunna fungera på en acceptabel nivå även under svåra förhållanden.
Som risksociolog har jag expertis inom risk- och sårbarhetsanalyser relaterade till naturkatastrofer och antagonistiska hot som kan påverka kommunen i allmänhet och våra skolenheter i synnerhet. Min roll är att säkerställa att våra skolor och förskolor har en plan för att ställa om vid höjd beredskap eller vid exempelvis ett nytt covid-utbrott. Min spetskompetens är att genomföra riskanalyser för att säkerställa att samhällsviktiga verksamheter, såsom skolor och förskolor, kan fortsätta drivas under kris, samt att det finns planer för hantering av mat, vatten och lokaler. För att detta ska fungera måste även organisationen och de människor som upprätthåller den fungera, och där har jag grundkompetens.
För att kunna hantera en sådan kris på bästa sätt anser jag att det krävs spetskompetens inom tre områden: risksociologi, arbetslivssociologi och organisationssociologi, något du får genom en masterutbildning inom dessa fält.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att vidareutbilda sig inom risk och resiliens?
- När en kris uppstår och det blåser i organisationen du arbetar för, kommer dina medarbetare instinktivt att vända sig till dig för stöd. Varför? För att du har spetskompetensen som behövs för att hålla organisationen på fötter. För att kunna hantera en sådan kris på bästa sätt anser jag att det krävs spetskompetens inom tre områden: risksociologi, arbetslivssociologi och organisationssociologi, något du får genom en masterutbildning inom dessa fält. Din kompetens kommer att vara eftertraktad på arbetsmarknaden, i takt med att risker och kriser fortsätter att uppstå, både hos oss och i omvärlden, vilket indirekt påverkar oss.