Variation och goda karriärmöjligheter med en examen i teknisk fysik
En examen i teknisk fysik öppnar dörrar till framtidsbranscher som energisystem, materialutveckling och medicinteknik. Britta Andres tog sin masterexamen vid Mittuniversitetet och arbetar idag som forsknings- och utvecklingsingenjör på 2Dfab.
Du arbetar idag som forsknings- och utvecklingsingenjör på 2Dfab – hur har din resa dit sett ut?
Jag har alltid varit fascinerad av nya material och studerade en inriktning mot nanoteknik – en kombination av teknisk fysik och kemiteknik – när jag bodde i Tyskland. När jag kom till Sverige började jag som Master by Research-student inom kemiteknik vid Mittuniversitetet. Därefter doktorerade jag inom grafen, vilket innebar att jag istället tillhörde teknisk fysik. På så sätt har jag rört mig mellan dessa två områden. Min handledare vid Mittuniversitetet grundade senare företaget 2Dfab, och efter några år som forskare och lärare på universitetet började jag där som forsknings- och utvecklingsingenjör.
Vad innebär ditt arbete som forskningsingenjör?
Det är ett väldigt varierat uppdrag. En del av mitt arbete handlar om att utveckla nya produkter och processer för att hitta hållbara lösningar. En annan del går ut på att förbättra befintliga material och processer för att göra dem mer energieffektiva. Vissa perioder tillbringar jag mycket tid i labbet för att analysera och utveckla material, som vi sedan testar i produktionen för att se om de fungerar i större skala. Andra gånger ägnar jag mig åt att läsa in ny forskning för att hålla mig uppdaterad inom området. Jag uppskattar verkligen variationen och de ständiga utmaningarna – det är spännande att få testa och utveckla nya idéer!
Kunskaper inom teknisk fysik behövs inom många områden kopplade till samhällets gröna omställning. Vad betyder det för dig?
Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med energi och energisystem, så det här området engagerar mig mycket. Ett konkret exempel från vår verksamhet är hur vi har arbetat med lim och dess utveckling. Vi upptäckte till exempel att genom att tillsätta en mycket liten mängd grafen i wellpapp kan vi minska energiåtgången vid tillverkning med hela 25 procent.
Hur har din utbildning inom teknisk fysik förberett dig för ditt nuvarande arbete?
Den har gett mig många tekniska färdigheter och lärt mig hur man arbetar metodiskt för att undersöka och utveckla något. Man lär sig hur man förbereder försök, genomför dem och kan tolka resultaten. Vi har också ett bra team så jag kan alltid vända mig till kollegor med kompletterande expertis inom till exempel kemi. Det är väldigt roligt med teamarbete tycker jag!
Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa teknisk fysik?
Det är bra att ha ett teknikintresse och en nyfikenhet på nya material, men utbildningen ger också en bred kompetens som efterfrågas inom många olika branscher. Teknisk fysik kan låta specialiserat, men i själva verket finns det otroligt många möjligheter efter examen.
Hur ser framtiden ut för den som har en civilingenjörs- eller masterutbildning i teknisk fysik – vad efterfrågar branschen och vilka karriärmöjligheter finns det?
Som civilingenjör eller master utvecklar du en analytisk och metodisk arbetsmetod, vilket är mycket eftertraktat på arbetsmarknaden. Utbildningen ger en bred bas som gör att du kan välja mellan många olika karriärvägar. Du kan arbeta med att utveckla nya material, förbättra energilagring och batteriteknik, eller inom medicintekniska områden. Det är ett brett fält med mycket goda framtidsutsikter, både i Sverige och internationellt.