Teknisk fysik – en väg till framtidens innovationer
Masterprogrammet i teknisk fysik vid Mittuniversitetet erbjuder en unik kombination av forskning, teori och praktik samt starka band till näringslivet. Jonas Örtegren, docent och programansvarig, berättar hur studenterna får den kunskap som behövs för att möta framtidens tekniska utmaningar.
Vad gör masterprogrammet i teknisk fysik unikt?
Som student får du en nära koppling till forskning, forskargrupper och enskilda forskare vid vårt forskningscenter FSCN. Genom projektkurser och examensarbeten får du möjlighet att fördjupa dig i aktuell forskning. Även föreläsningarna har en stark koppling till de forskningsmiljöer vi har på Mittuniversitetet, vilket skapar en dynamisk och inspirerande lärmiljö.
Vilka intressen behöver man för att utbildningen ska passa?
För att trivas i programmet är det en fördel om du uppskattar en balans mellan teori och praktik. Vi vill att våra studenter ska få möjlighet att diskutera och lösa uppgifter tillsammans med sina lärare, vilket skapar en stimulerande och engagerande utbildningsmiljö.
Hur ser en studievecka ut?
Teknisk fysik kan vara teoretiskt krävande, därför erbjuder vi flera sätt att ta till sig kunskap. Utöver matematiska beräkningar får du se teorin omsättas i praktiken genom laborationer och simuleringar. Vi lägger också stor vikt vid diskussioner där studenter och lärare tillsammans visualiserar och utforskar fysikaliska principer.
Vilka möjligheter finns att knyta kontakter med näringslivet?
Vi har flera samarbeten med företag. Det handlar dels om att vi jobbar med problemformuleringar från företag under utbildningen för att möta verkliga behov. Det finns också ett intresse från företagen att vi i utbildningen jobbar med de frågeställningar som finns i samhället som branschen vill möta. Så finns också möjligheten att göra sina exjobb på företag.
Hur ser arbetsmarknaden ut för en master i teknisk fysik?
Utbildningen ger en bred och djup teoretisk grund som kan användas inom många områden. Tekniska fysiker som gått hos oss kan jobba med problemlösning i många olika branscher, tack vare att de kan mycket matematik och fysik. Några av kurserna i slutet av utbildningen handlar om att utveckla och förbättra material och processer – en nyckelkompetens för samhällets omställning till mer hållbara teknologier och tillverkningsmetoder.
Vilka karriärmöjligheter finns efter utbildningen?
Efter examen kan du arbeta med forskning, men också inom en rad andra yrkesroller. Exempelvis kan du bli projektledare, produktutvecklare eller marknadsförare. Utbildningen ger även en bra grund för chefsroller inom branscher där avancerad teknisk kompetens efterfrågas.
Ditt bästa råd till den som funderar på att söka?
Sök! Utbildningen ger en stark teoretisk grund kombinerat med praktiska moment som gör dig väl förberedd för framtidens arbetsmarknad. Teknisk fysik är en framtidsbransch – företag och samhälle har ett stort behov av den här kompetensen för att driva utvecklingen mot grön teknologi.