På samhällsvetarprogrammet hittade de rätt
För Frida var det ingen självklarhet att läsa på universitet och Mohammed funderade länge innan han valde utbildning. Nu har de precis tagit examen från samhällsvetarprogrammet och berättar om tiden på Mittuniversitetet, sina studietips och examensarbetet.
Frida Aspholm växte upp i Gällivare. Mohammed Ibrahim kommer från Eritrea, föddes i Kuwait och växte upp i Hudiksvall. 2017 korsades deras vägar på samhällsvetarprogrammet i Sundsvall. Frida valde utbildningen för att hon gillar att fundera på hur verkligheten ser ut och upplevs ur olika perspektiv.
– Jag tycker att det är viktiga saker att ha med sig både i arbetslivet och i det privata livet. Man är en del av samhället oavsett vilket socialt sammanhang man rör sig i, säger Frida.
Mohammeds väg såg annorlunda ut.
– Jag har alltid gått i tankarna om att studera vidare men visste inte riktigt vad. Jag funderade på flera olika utbildningar innan jag läste på internet att andra året på samhällsvetarprogrammet läser man sociologi, ett ämne som alltid intresserat mig, och jag bestämde mig för att satsa på det.
Han kom till Mittuniversitetet med en bild av att universitet ger fler valmöjligheter och öppnar nya dörrar.
– Min tid på universitet har varit intressant och jag har haft otroligt roligt, lärt känna nya människor och fått många fina minnen jag kommer bära med mig, säger Mohammed.
– Och jag gick in som ett blankt papper utan en förutbestämd bild och det blev jättebra, säger Frida. Mitt motto har alltid varit att jag ska utvecklas för att det är roligt och arbeta för att jag trivs och den här utbildningen gav mig tre fantastiska år av utveckling.
De har båda trivs bra i Sundsvall och på Mittuniversitetet. De gillar att universitetet är litet och fint och tycker att samhällsvetarprogrammet har många engagerade lärare. Staden erbjuder lite av allt – många aktiviteter, nära till naturen och ett stort utbud av krogar och restauranger. Mohammed har några tips till den som funderar på att söka till universitetet.
– Var inte rädd för utmaningar, att ta sig utanför sin bekvämlighetszon är det som utvecklar en som mest. Fråga dig själv vad du vill läsa och göra i framtiden, vart du vill se dig själv om 3–5 år. Sätt in växeln och kör!
– Man kan förlora mycket i livet, en partner, en familjemedlem, ett arbete … Men en utbildning är inget som kan tas ifrån en. Man gör det för sig själv – för sin egen skull, säger Frida. Men hon menar också att man inte behöver få panik om man inte känner sig redo för universitetet.
– Din tid kommer. Arbeta några år, res, fundera på vad du är intresserad av. Jag själv hade ingen vision av att studera vidare, för jag hade alltid arbeten som jag älskade, men en dag kändes det helt enkelt rätt att börja plugga. Man behöver inte stressa fram ett beslut, arbetslivserfarenhet är inte fel det heller, säger Frida.
Examensarbete om segregering
Under våren har Mohammed och Frida tillsammans skrivit sitt examensarbete inom ett samarbetsprojekt mellan Mittuniversitetet och Sundsvalls kommun. De har undersökt hur människor i två olika bostadsområden upplever sitt område och sin identitet. Bostadsområdena ligger geografiskt nära varandra men det finns stora skillnader i hur de framställs och i de boendes upplevelser av sina områden.
– Vi valde att studera bostadssegregation i områdena Sidsjö och Nacksta i Sundsvall. Vi kom fram till att det förekommer flera olika former av segregering och att upplevelsen av boendesegregationen kan tänkas öka i de här områdena, säger Frida.
Examensarbetet grundar sig på en boendekartläggning som Sundsvalls kommun genomförde 2018.
– Jag har alltid varit nyfiken på varför det talas om och ges egenskaper till både platser och individer. I min b-uppsats undersökte jag hur personer som bor i Nacksta upplever att andra, bosatta utanför området, talar om Nacksta och hur de bemöts baserat på att de bor just där, säger Mohammed.
Mohammed och Frida har presenterat sitt arbete för representanter från kommunen.
– Vi fick ut bra diskussioner, reflektioner och ett fint samtal. Det kändes genuint som att de var intresserade av våra resultat. Vi upplevde även att det fanns ett intresse för att studera detta vidare, avslutar Frida.
Läs mer om examensarbetet i Mittuniversitetets publikationsdatabas DiVA.