Kombinationen av teknik och design lockade Louise
Närheten till hemstaden, det personliga universitetet – och en utbildning som kombinerar teknik, design och praktiskt lärande. Det var några av anledningarna till att Louise Sundström valde att läsa Civilingenjör teknisk design. Idag jobbar hon som teknisk produktägare på Permobil i Sundsvall.
Vad motiverade dig att välja civilingenjörsprogrammet i teknisk design på Mittuniversitetet?
Jag lockades av att universitetet låg nära min hemstad Kramfors. Det var också lätt att få bostad och jag tyckte att det var ett universitet som var lagom stort. Eftersom jag besökt Mittuniversitetet under gymnasiet visste jag hur det såg ut och tyckte att det var gemytligt. Då hade jag också fått möjlighet att prata med dåvarande studenter och fråga dem vad de tyckte om utbildningen.
Hur skulle du beskriva din erfarenhet av att studera Teknisk design?
Programmet innehåller mycket matematik och fysik som jag tycker är roligt. Att det också innehöll design gjorde det extra intressant. Det var också en bra blandning av teoretiska och praktiska ämnen.
Hur upplevde du undervisningen och kontakten med lärarna?
Vi var ungefär 30 personer i min klass och då kände man verkligen att man kunde ställa frågor och få en bra relation till lärarna. Vi hade lektioner där vi pluggade och lärarna gick runt och hjälpte en vidare om man körde fast. Det var lätt att få hjälp eftersom de mindre grupperna innebar att vi fick mycket lärartid. Man kunde alltid fråga under föreläsningar och lektioner, och om man mejlade lärarna fick man snabbt svar.
Vad jobbar du med idag?
Jag jobbar på Permobil i Sundsvall och har titeln teknisk produktägare. Det innebär att jag sitter med i projekt och utredningar som rör konstruktionen och utvecklingen av våra elektriska rullstolar. Jag ser till att vi följer de tekniska krav och regelverk som gäller om det sker konstruktionsförändringar. Jag tittar också på vilka delar i rullstolarna som kan uppdateras eller användas i andra modeller.
Vilka kunskaper från utbildningen har du särskild nytta av i ditt arbete?
Vi fick lära oss att ta till oss och bearbeta mycket information, vilket är väldigt användbart. Vi jobbade också mycket med problemlösning, att dokumentera och att förstå hur man angriper problem – allt det använder jag i mitt arbete idag. Vi labbade också mycket, vilket gjorde att man lärde sig våga testa och experimentera för att hitta lösningar.
Kände du dig förberedd för arbetslivet efter utbildningen?
Ja, jag upplevde att jag hade med mig en gedigen utbildning. Men det är så klart i mötet med verkligheten man märker vad man behöver kunna – och jag tycker jag hade fått med mig det jag behövde.
Jobbade ni med verkliga projekt under utbildningen?
Ja, vi hade projektkurser redan från första året. Vi samarbetade ofta med företag och fick lösa riktiga problem. Ett projekt jag minns var att vi tog fram en inomhusbelysning till en gymnasieskola som ville ha mer växtlighet i sina lokaler. Det var ett väldigt roligt och lärorikt uppdrag.
Hur ser arbetsmarknaden ut för civilingenjörer inom teknisk design?
Jag fick jobb inom en månad efter examen. Alla i min klass fick jobb väldigt snabbt, så det verkar vara en efterfrågad kompetens.
Vilka råd har du till den som funderar på att söka till programmet?
Om man vill ha en blandning mellan teknik och design är det här helt rätt utbildning. Den passar också om man vill kombinera teoretiska kunskaper med praktiskt arbete. Det är en bred utbildning med möjlighet att fördjupa sig inom olika områden om man vill nischa sig.