"En utbildning för dig som vill jobba med det senaste inom AI"
Jimmy Åhlander, programansvarig för programmet Tillämpad AI berättar om den nya utbildningen och det ökade behovet av AI-kompetens inom området. – Vi kommer att kunna utbilda de vassaste AI-specialisterna på marknaden.
Varför startar vi en ny utbildning, Tillämpad AI?
– AI är både det senaste och ett av de snabbast växande områdena inom datatekniken. Vi ser ett växande behov av spetskompetens som näringslivet metaforiskt skriker efter, därför startar vi utbildningen. Med den här utbildningen möter vi den snabba utvecklingen samtidigt som vi kommer att kunna utbilda de vassaste AI-specialisterna på marknaden.
Hur använder vi AI i vardagen utan att tänka på det?
– Idag finns AI överallt. AI styr allt från personliga rekommendationer i appar på våra telefoner till de största robotarna i industrin. Det som kanske är ännu mer spännande är vad AI kommer att kunna användas för i framtiden. Problem som tidigare ansågs vara omöjliga att lösa med traditionell heuristik och algoritmer kan nu angripas med en vältränad AI-modell. För bara 10 år sedan skämtades det om svårigheten att identifiera en fågelart i ett foto. Numera finns det appar som med AI kan identifiera fåglar utifrån så väl foton som läten.
En stor del av dagens utveckling handlar om att tillämpa AI för att användas i existerande system, t.ex. en självkörande bil som samspelar med mänskliga förare i trafiken i så väl beräkneliga som oberäkneliga situationer. Framtiden ligger emellertid i systematiska förändringar. I exempelvis ett system där hela trafiken med alla dess fordon styrs med AI-stödda datorsystem finns de riktiga vinsterna för samhället. Vi vill att du efter denna utbildning ska kunna vara med och driva samt påverka denna utveckling.
Vilka utmaningar finns med dagens AI?
– Det finns idag en stor oro att AI kommer att missbrukas. Det är lätt att tankarna förs till Skynet från Terminator och den teknologiska singulariteten - den där AI tar över från människan. Det scenariot förblir science fiction men likväl finns det aktuella problem kopplade till AI så som deepfakes och desinformation. Även där inga dåliga avsikter finns är det samtidigt viktigt att vara vaksam på bias som introduceras i AI-modeller genom att de till exempel tränas på snevriden data. I vår utbildning kommer du att tränas att bemöta den här problematiken med konkreta fall och i att använda AI på ett etiskt och ansvarsfullt sätt.
Vad är skillnaden mellan denna utbildning och Datateknik, 180 hp?
– Datateknik är en bred utbildning för dig som vill bli duktig på datateknik, systemutveckling och relaterade områden så som nätverk och säkerhet. I Tillämpad AI har vi ersatt delar av den bredden för att få en tydligare spets mot AI, bland annat genom kurser i maskininlärning och djupinlärning. Du blir fortfarande duktig på systemutveckling och kommer att möta samma bredd av programspråk: från C++ och Java till Python och JavaScript.
Tillämpad AI har emellertid ett större fokus på Python då det används flitigt för olika ramverk i AI-sammanhang. Matematiken i Tillämpad AI har också ett lite annat fokus för att understödja förståelsen för hur AI-modeller skapas, tränas och optimeras. Båda utbildningarna omfattar 180 hp (3 år), ges på campus Sundsvall och leder till en teknologie kandidatexamen.
Hur är utbildningen upplagd?
– Nästan alla kurser har omfattningen 7,5 högskolepoäng. Det innebär att du läser två kurser i taget under varje läsperiod, och fyra kurser varje termin. Alla kurser ges på campus Sundsvall och består av olika moment. I datateknikkurser är det vanligt med ett antal laborationer (t.ex. programmeringsuppgifter eller simuleringar) under kursens gång och ett avslutande eget projekt eller tentamen. I varje kurs ges också föreläsningar och generellt ett antal övnings- och handledningstillfällen som ett stöd för dig att slutföra uppgifterna.
De flesta uppgifterna examineras individuellt även om majoriteten av våra studenter pluggar tillsammans. Lite senare in i utbildningen kommer även större projekt som genomförs i grupp. Du har samtidigt en stor frihet att lägga upp dina studier då du har mycket egen studietid. Många av våra studenter formar studiegrupper på Discord och träffas varje dag på campus i en datorsal eller ett grupprum.
Den här utbildningen passar dig som är teknikintresserad och som vill arbeta med det senaste inom datatekniken - inom ett område som är nästintill helt nytt.
För vem passar utbildningen?
– Den här utbildningen passar dig som är teknikintresserad och som vill arbeta med det senaste inom datatekniken - inom ett område som är nästintill helt nytt. Den passar dig som när du är färdigexaminerad vill kunna visa upp kunskaper som få andra besitter idag. Som person så är du troligen nyfiken och gillar problemlösning.
Vi förväntar oss inte att du har programmerat innan du gått den här utbildningen - vi börjar från scratch! Personligen hade jag aldrig programmerat före min universitetsutbildning då jag hade gått naturvetenskapsprogrammet i gymnasiet och det gick alldeles utmärkt för mig att komma in i universitetsstudierna.
Det skadar inte att vara lite envis och att vilja förstå ett problem på djupet då man ofta kan få stångas med mjukvara innan den gör det som önskas av en. Det är bra om du gillar att arbeta med andra. Det finns en missvisande bild att datatekniker arbetar enskilt, instängda i ett kontor. Realiteten är att ytterst lite IT-arbete utförs ensamt idag. Snarare arbetar man på projektform i mindre grupper där flera olika arbetsroller samarbetar med täta möten mellan kollegor och kund.
Hur ser kontakterna med arbetslivet ut under studietiden?
– Vi har ett IT-branschsamverkansråd där cirka 40 företag och organisationer medverkar. Tillsammans arrangerar vi flera gästföreläsningar och events för våra studenter varje år.
I slutet av utbildningen har vi också en projektkurs om 15 hp där studenter samarbetar i tvärvetenskapliga grupper för att leverera en tjänst eller produkt i ett skarpt projekt på uppdrag av ett företag. De flesta studenter väljer också att göra sitt avslutande examensarbete ute på ett företag. Ofta leder det till studenten därefter anställs av företaget de genomfört arbetet åt!
Hur ser jobbmöjligheterna ut efter utbildningen?
– Jobbmöjligheterna är mycket goda och bedöms fortsatt vara det i många år framöver. Teknikutvecklingen och den digitala omställningen fortsätter och det är svårt att se framför sig att den skulle minska.
Både regionalt och nationellt brottas näringslivet med att hitta rätt kompetens. Särskilt när det gäller AI-området, som är så pass nytt, finns det ett stort behov då det idag är få som kan kalla sig AI-experter. Det bådar gott både för både din löneutveckling och framtida karriär som AI-specialist. Du kommer efter utbildningen också vara en av de första med en examen från ett AI-program vilket ger dig ett unikt CV.
Varför ska man plugga på Mittuniversitetet Campus Sundsvall?
– Till att börja med har vi ett mycket fint campus med en unik arkitektur som är både modernt och välutrustat. Vid Mittuniversitetet får du också en nära kontakt med oss lärare. Vi välkomnar studenter till våra kontor och hjälper dig gärna om du så behöver hjälp med studieplanering eller kanske bara kört fast på en uppgift. Genom närheten formar våra studenter också starka band med varandra vilket leder till en god gemenskap i klasserna.
Studentbostäderna ligger ett stenkast bort från campus och du erbjuds bostadsgaranti vilket är en ökad trygghet för dig som flyttar hit.
Slutligen ligger vårt forskningscentret STC i framkant inom AI-forskningen med erfarna forskare som också undervisar vilket innebär att du kan räkna med uppdaterade kurser som behandlar de senaste rönen inom AI. Slutligen, om jag får säga det själv, så har vi så förbaskat roligt här också, men det kan jag bara bevisa om du väljer att studera här!