"Redan efter tre år kan du vara en av de mest erfarna inom området!"
Niklas Hagberg, digitaliseringsansvarig på GDM i Sundsvall berättar om behovet av AI- specialister inom många olika arbetsområden och att den som idag utbildar sig inom AI bli den specialist som det finns en storefterfrågan på.
Namn: Niklas Hagberg
Titel: Digitaliseringsansvarig
Företag: GDM
Varför ska man utbilda sig till AI-specialist?
– AI kommer inom bara något år att stötta nästan alla arbetsgrupper, vilket gör att kunskap om AI blir en avgörande kompetens oavsett om man sitter som användare av verktyg där AI finns inbyggt, som beställare eller som utvecklare av de här AI-verktygen.
De som går utbildningen har en unik möjlighet att snabbt bli erfaren på området eftersom det inte finns någon på arbetsmarknaden med 10 års erfarenhet. Tänk att du redan efter tre år kan vara en av de mest erfarna i branschen och om du redan är bra på något så kommer kombinationen av din befntliga kunskap och en utbildning inom AI göra att du sticker ut!
Hur ser arbetsmarknaden ut för personer med kunskap inom AI?
– Då området är så pass nytt så är det svårt att säga med säkerhet, men om utvecklingen fortsätter i samma takt så är Sundsvall på väg att bli en AI-hubb där både privata företag, kommun och myndigheter satsar på både teknik och kompetens.
I Sverige så är min känsla att trenden är densamma även om det såklart finns regionala skillnader. Man ska även ha med sig att jobb inom AI inte enbart kommer vara begränsat till AI-utveckling utan det är även en kritisk kompetens nästan oavsett vad du jobbar med eller om du väljer att bli egenföretagare.
Hur ser ert behov av att anställa personer med denna kunskap?
– Svårt att säga men vårt mål är att växa, både inom vårt AI-team och som företag och kompetensen är som sagt nyttig oavsett vilken roll man anställs på hos oss.
Vad innebär det att jobba som AI-specialist inom datateknik hos er?
– Fokus ligger på utveckling av egna verktyg, utforska de verktyg som marknaden erbjuder och att hjälpa våra kunder att använda dessa på ett sådant sätt att det skapar värde hos dem. Då vi än så länge är ett relativt litet team så får man möjlighet att jobba med många olika saker, men med tyngdpunkt på det man är bäst på och tycker är roligast. För att skapa värde behöver man ofta kunna lyssna in kundens behov och omsätta det i både vilken data som behövs, vilken teknik som ska användas och hur dessa på ett säkert sätt ska kopplas ihop för att nå önskad effekt.
Vilka yrkesroller är det som jobbar hos er idag?
– Majoriteten jobbar inom vår IT-Tjänste & Konsultleverans som Konsulter och specialister inom primärt IT-Support, Leverans, Drift och Utveckling men även Projektledning och Rådgivning. Utöver det har vi även stöttande personal som säljare, leveransansvariga, chefer, ekonomer, HR och verksamhetsutvecklare.
Vilka egenskaper är bra att ha i sin kommande yrkesroll inom området?
– Generell förståelse för IT, IT- säkerhet och kravfångst samt specialistkompetens inom Agil utveckling, gärna med fokus på principerna inom DevOps. Vår rekommendation är att man har en så kallad T- formad kompetens dvs. att man har en bred men relativt ytlig förståelse för all relaterad teknik och sedan specialiserar man sig på ett det område där man tror att man har bäst förutsättningar att bli riktigt bra. Vissa kan såklart även välja att specialisera sig och fokusera 100% på ett område där man då blir bäst, men det är något mer riskabelt då antalet möjliga tjänster och arbetsgivare blir färre och företagen är extra selektiva med vilka de anställer.
Hur tror du AI kommer användas i framtiden, om tre, fem eller tio år?
– Då området utvecklas fort så är det svårt att sia om framtiden, men om jag ändå ska försöka gissa så kommer vi om:
- tre år, se att det som fullt normalt att ha digitala kollegor som hjälper oss både privat och på jobbet
- fem år, ha människoliknande robotar som hjälper oss med fysiskt arbete, både i hemmet och på jobbet
- tio år, se att majoriteten av det jobb vi idag gör kommer att vara ersatt av både fysiska och virtuella robotar. Människornas roll kommer primärt att handla om sådant som idag ses som hobbyverksamhet och som idag är för dyrt för att individanpassa. Vi kommer inte längre att nöja oss med masstillverkade produkter och tjänster utan den överflöd av arbetskraft som uppstått gör det möjligt att vi kan förvänta oss att allt är individanpassat – efter varje människas personliga förutsättningar och önskemål.
Hur ser samarbete med Mittuniversitetet ut?
– Vi har ett nära och bra samarbete med Mittuniversitetet och har bara det senaste året:
- Gästföreläst på era utbildningar om AI
- Haft gemensamma föreläsningar på konferenser
- Tagit in tre studenter som gör sitt exjobb hos oss (börjar om en månad)
- och bedrivit forskning (vi har anställt en doktorand).
Vad tycker du om att vi startar den nya utbildningen Tillämpad AI?
– Det är otroligt viktigt då vi som region och land behöver bli bland de bästa i världen på att använda och nyttja möjligheterna som AI ger – det är grunden för att kunna behålla och utveckla både vår välfärd och vårt samhälle i stort. I studie efter studie ser vi hur tekniken redan idag ger stora värden och hur den utvecklas fort, så om inte vi är bland de bästa på att nyttja fördelarna, samtidigt som vi hanterar de risker och utmaningar som finns, så finns en betydande risk att vår idag relativt starka position som både ett innovativt land med många startups och en stark export kommer att minska.
Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att plugga programmet hos oss?
– Var nyfiken och utforskande, var lyhörd och följ de trender som finns. Området utvecklas så fort så försök att ha ett öppet sinne för exakt vilken teknik du kommer använda och på vilket sätt när du väl kommer ut i arbetslivet. Ni studenter har som sagt en unik möjlighet att snabbt bli erfaren på ett område där ingen idag har 10 års erfarenhet, tänk att du redan efter 3 år kan vara en av de mest erfarna inom området!
Läs mer om utbildningen här!