Turismstudent har fått stipendium!
En turismstudent vid Mittuniversitetet har fått stipendium för fältstudier som ska genomföras nu i höst, läs mer om detta samt ta del av handledaren och projektledaren Sandra Wall-Reinius tankar kring studierna kopplat till projektet.
Tillgängliga naturmiljöer för att främja aktivt och hälsosamt åldrande är ett forskningsprojekt där målet är att fler äldre ska kunna vara aktiva i naturen för att förbättra livskvalitet, fysisk och psykisk hälsa. Kopplat till forskningsprojektet finns en student, Simon Strömqvist, som går det tvååriga forskningsförberedande programmet inom turism på Mittuniversitetet. Tidigare har Simon läst programmet Turism och Destinationsutveckling, och det forskningsförberedande programmet ges i nära samarbete med Master i turism och med forskare med koppling till forskningscentret ETOUR.
I sin pågående kurs undersöker Simon äldre vuxnas upplevelser av att vandra i naturområden och särskilt är han intresserad av att fördjupa sig i existentiella och andliga upplevelser. Simon har fått stipendium från Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi (SSAG) för att fördjupa kunskapen kring naturupplevelser, och hur samhällen kan öka tillgängligheten till natur för att fler ska få ta del av de positiva effekter som naturvistelser kan ge.
- Jag som handledare till Simon och projektledare för projektet Tillgängliga naturmiljöer för att främja äldres hälsa och välbefinnande, är förstås mycket stolt över att han fått detta stipendium. Jag önskar ett stort lycka till med resan! Säger Sandra Wall-Reinius, docent vid Mittuniversitetet.
Stipendiet kommer användas till en studie nu i höst, i Imperia i Italien där Simon genom att använda promenadintervjuer ska titta prata med personer som vandrar pilgrimsleden Via Della Costa och hur vandringen relaterar till välbefinnande. Imperia är i likhet med Östersund medlem i det globala WHO-nätverket Age-friendly Cities and Communities, som främjar äldres hälsa och välbefinnande. Resultaten kommer kommuniceras i början av nästa år.
- Jag ser också mycket fram emot hur han utforskar nya teoretiska angreppssätt inom hälsogeografi och hur vi kan förstå vandring i natur som upplevelser i terapeutiska landskap säger Sandra Wall-Reinius.
Läs mer om forskningsprojektet här