Den brittiske satirikern och fantasyförfattaren Terry Pratchett skrev i sin roman ”En man på sin vakt” om Kommendör Vimes syn på fattigdom. Vimes inser att det är dyrt att vara fattig. Han noterar att hans egna stövlar är slitna och i dåligt skick, medan en rik persons stövlar alltid är välunderhållna.
Fattiga människor, som Vimes själv, måste ersätta och reparera sina slitna stövlar, medan de rika har råd med kvalitetsstövlar som håller längre och därmed blir billigare i det långa loppet.
I mitt förra blogginlägg om privatekonomi och barn skrev jag om vikten av att ha privatekonomisk kunskap tidigt i livet, eftersom sparande, liksom Vimes stövelteori, har långsiktiga fördelar. Därför har jag också valt att engagera mig i Vetenskapsfestivalen Forskarfredag, där jag får chansen att träffa barn i årskurs fem, och prata om konceptet ränta på ränta och om hur pengar växer över tid. När jag sist skrev om vikten av sådan privatekonomisk kunskap var världen i en annan situation. Pandemin var på sluttampen och världen anade ett slut på de svårigheter som varit. Tji fick vi, för nu härjar i stället kriget och ekonomin är om möjligt ännu skakigare.
Dennis Hedback pratar med sina barn Signe och Alde om sparande.
Ämnet privatekonomi är med andra ord mer aktuellt än någonsin och de anledningar jag tog upp till att lära barn om ränta på ränta är väl värda att upprepa. Precis som Vimes utsaga att de som behöver ha råd med kvalitetsstövlar sällan har det, noterade jag i mitt föregående inlägg två liknande paradoxer när det gäller kunskap om långsiktigt sparande: Dels att de som är i störst behov av att känna till räntans kraft sällan besitter den kunskapen, dels att de som har mest tid kvar i livet och därmed har bäst förutsättningar att med små medel kunna få pengar att växa också är de som sällan besitter den kunskapen.
I år återvänder jag därför till Forskarfredag med samma koncept, men med mer pedagogiskt understöd. För att göra ämnet långsiktigt sparande ännu mer begripligt för barnen och för att tydligt illustrera hur pengar växer över tid, har vi producerat en animerad kortfilm. Filmen visar hur små besparingar idag kan bli till stora tillgångar i framtiden, men också att investeringar är förenade med viss risk. Eftersom filmen inte är bunden till någon specifik lektion möjliggör den att nå ut med budskapet till fler. Produktionen av filmen är ett resultat av samverkan mellan ämnet företagsekonomi, kommunikationsavdelningen och ämnet utbildningsvetenskap. Tillsammans har vi också utvecklat lektionsinnehåll som kompletterar filmens budskap.
Vi tror och hoppas att årets upplaga av det företagsekonomiska ämnets medverkan i Forskarfredag ska berikats av möjligheten att jobba på tvären inom organisationen och att lektionen ska ge ett bredare och djupare perspektiv på detta viktiga ämne.
Dennis Hedback, doktorand och verksam vid CER.
Om Barnens universitet
Dennis Hedback är också verksam inom Mittuniversitetets satsning Barnens universitet, vars syfte är att väcka intresse för vetenskap och högre studier bland barn och unga i Västernorrland och Jämtland/Härjedalen.
Läs mer om Barnens universitet här
Sidan uppdaterades 2023-09-21
Kommentarer
Ingen har kommenterat än, var den första!